15 d’abril de 2009

PRIMERES PASSES .09

indaga
gabriel gomera, dissenyador d'interiors


taller d'interiorisme

Gabriel Gomera
(Manresa, 1976)

Graduat Superior en disseny d’interiors a l’Escola d’Art i disseny de Terrassa al 2000 i postgrau en disseny d’interiors al mateix centre durant el 2001. Professor de Projectes I del Grau superior en disseny d’interiors 2001-2008. Secretari i membre de l’equip directiu de l’Escola d’art i disseny de Terrassa 2004-2008. Membre fundador d’INDAGA Taller d’arquitectura i disseny 2000-2008. Estudi dedicat a la realització de projectes relacionats amb l’estudi, la recerca i la construcció de l’espai tant d’àmbit privat com públic, des de la perspectiva d’un equip interdisciplinar format per arquitectes, dissenyadors d’interiors, industrials, gràfics i artistes col·laboradors.


>La conferència la va organitzar en tres parts, corresponents a les tres etapes professionals que en Gabriel ha passat.


>La primera etapa correspont encara a la seva època d'estudiant. Amb dos companys més de l'Escola d'Art de Terrassa realitzen diversos projectes del que destaca el projecte d'interiorisme en un bloc d'habitatges al Raval de Barcelona, del que obtenen el 2on Premi FAD Habitàcola.


La intervenció es centre en la recuperació d'uns espais, caracteritzats per elements tradicionals donats en el context.

La recerca de la llum i la funcionalitat són els eixos vertebradors d'un habitatge sense limitacions espails, transformable, donada la diversitat i les necessitats, forts condicionants del barri del Raval de Barcelona. La participació de l'usuari és vital en la concepció del seu espai vital, oferint-li la possibilitat, a nivell visual i funcional, de transformar-lo per a la convivència, el treball, l'oci o l'estudi, adaptant-se així a les necessitats i al ritme canviant de la societat.


>La segona etapa s'engega amb la formació d'Indaga (Taller d'interiorisme).


El projecte 28m2 gira al voltant de la idea d'obrir l'espai a través del mobiliari. Un moble capaç de fer desapareixer el llit, la tele i capaç d'obeir a les necessitats del dormitori, la sala d'estar menjador i l'estudi de treball.

El segon projecte respon a la condició no convencional del propietari. Aquesta condició es manifesta en un projecte fora dels paràmetres habituals de l'habitatge. El projecte s'intenta construir in situ amb els elements existents del pis creant un espai flexible acord a les necessitats del propietari (estudi-habitatge-sala exposicions). El métode de treball és també no convencional i es treballa mitjançant un storyboard que plasma les intencions que pot generar l'espai i no la imatge del propi espai.

El tercer projecte és la delegació a Lleida de Mútua Manresana. En aquest cas es treballa el concepte d'identitat. S'obre l'oficina convertint-la en un espai no d'oficina sinó quasi de botiga. Obrir al carrer i fomentar la relació amb l'interior (equip humà) a través de la llum, i la generació d'espai continus.>La tercera etapa correspont a la consolidació d'Indaga com a Taller d’arquitectura i disseny.


Aquesta nova etapa comença amb l'habitatge Guimerà. Aquest projecte conté per una banda un concepte de buidatge i sanejament que porta a la idea de generar un espai flexible capaç de variar segons les necessitats. L'espai que es genera intenta establir un diàleg amb el context existent a través de la recuperació del paviment o la recuperació de les bigues del sostre. Una altra idea és la d'intentar diferenciar el contenidor del contingut a través d'un element (o pell vidriada) que pren diferents usos (làmpara, divisòria, porta...) i que ressegueix l'interior de l'habitatge.


El segon projecte, la Casa BM a Matedepera, correspon a la col.laboració amb l'arquitecte Francesc Badia. La intervenció correspon a un treball molt acurat dels revestiments i els acabats. En aquest projecte també es treballa l'organització i la relació dels diferents espais (cuina-estar) o (banys-passadís).
El tercer projecte és la seu central de Mútua Manresana a Manresa. La proposta respon al desig de fer arribar la llum natural a tots els racons, apostant pel caràcter obert dels diferents espais que intenten difuminar els seus propis límits en la recerca de les visuals exteriors i interiors per tal d’enriquir els recorreguts i els diferents espais de treball. La transparència i la lleugeresa són elements de relació, proximitat i comunicació, consolidant a través dels materials, la llum, els colors i la relació entre ells, un espai que amb el delicat treball dels detalls, esdevingui sincer, flexible, singular, confortable, i sobretot humà.


>>La pròxima conferència anirà a càrrec de rafael forga (escultor). La cita és el 26 de juny a les 20.00h al Atelieretaguardia de Barcelona

9a CONFERENCIA

>>27.03.2009
>gabriel gomera
dissenyador d'interiors

lloc: C/ Canuda #24 1B

hora: 20.00 h