28 de juliol de 2008

PRIMERES PASSES .02

unparelld'arquitectes
Eduard Callís i Guillem Moliner, arquitectes

Eduard Callís (Olot 1977) 
arquitecte per l'ETSAV, doctorand a la UPC i col·laborador a la secció "domèstica" de la revista Quaderns del COAC.

Guillem Moliner (Barcelona 1979) 
arquitecte per l'ETSAB (Barcelona) i professor a l'Escola d'Art i Disseny d'Olot. 


Col·laboren a diferents despatxos d'arquitectura de Barcelona i Olot, després d'aquesta experiència constitueixen unparelld'arquitectes a l'any 2004.

>La conferència va començar amb l'explicació del Concurs d'idees que van guanyar per a la construcció del nou EDIFICI D'EQUIPAMENTS MUNICIPALS A RIBES DE FRESER (telecentre, biblioteca, arxiu i llar d'infants). Aquest projecte s'ha desenvolupat fins a la fase de l'avantprojecte. Amb un programa tan gran i complex en la seva concepció d'usos, organitzen tot el programa a partir d'un pati central, generant una relació visual entre les diferents plantes. Una decisió tan valenta com col·locar a la coberta la llar d'infants marcarà el desenllaç del concurs. Amb aquesta solució volien aprofitar el màxim assolellament, aconseguir la màxima la superfície i no afectar a la visió exterior de l'edifici. Situat a un punt privilegiat de la vila (la plaça del Mercat), el projecte tracta d'equilibrar-se a l'estructuració formal original de Ribes de Freser. L'intregació a l'entorn s'aconsegueix utilitzant cobertes inclinades (en punta que serveixen de fites i són icona de l'edifici), utilitzant materials propers a l'entorn, i fent dialogar cada una de les façanes amb l'entorn que miren. El resultat és una façana amb tribunes vidriades que mira al riu, una façana d'obertures domèstiques mirant al carrer Major, que s'endinsa cap al poble i una façana principal amb una loggia inspirada en l'edifici industrial del davant i un gran forat introduint la plaça del Mercat a l'interior de l'edifici.



>El segon projecte que ens va explicar va ser la REHABILITACIÓ DE CAN PITUS I CAN JERONI COM A ESTABLIMENT HOTELER A BEGET (OLOT). Aquesta obra va ser premiada  a la 9a edició dels premis d’arquitectura de les comarques de Girona dins de l’apartat d’interiorisme. El projecte s'ha anat fent per fases, partint d'una proposta general bàsica i s'ha anat executant a mesura  que el client ha tingut disponibilitat econòmica. El programa general respon a un restaurant en planta baixa, habitacions a les plantes 1 i 2, i un apartament a la planta tercera pel propietari. Les obres executades fins al moment són l'ampliació de l'actual restaurant i un nou accés al complex hoteler. La nova ampliació del restaurant té com a objectiu dotar a l'espai d'un caràcter propi, ja que l'espai actual no té un gran interès al no tenir ni obertures, ni vistes, ni llum natural. Focalitzar la vista cap al fons de la paret amb una nova entrada de llum natural, dotar de proporció humana fent un sòcol de fusta a un espai molt alt i dotar a l'estructura d'un caràcter més enllà de la funció,  són els mecanismes utilitzats. La conseqüència és un espai únic on la presència del mobiliari no condiciona l'entitat pròpia actual ni de futures remodelacions.


>El tercer i últim projecte que ens va explicar va ser la REHABILITACIÓ DEL MAS GRÈVOL COM A HABITATGE UNIFAMILIAR A LLOCALOU (OLOT). En un inici hi ha la voluntat de mantenir el perímetre de pedra de la construcció original, una masia amb diferents creixements al llarg dels anys, però el mal estat de la pedra aconsella el seu enderroc. La normativa d'aplicació a la zona obliga a mantenir la volumetria i l' aspecte de masia a la nova construcció. El que es fa es mantenir l'ubicació del dos murs originals reconstruint-los amb la pedra dels murs existents. A partir d'aquests dos murs cecs es genera el nou creixement de l'habitatge, tal i com s'havia produït originalment i també generen el punt d'inflexió de la volumetria, ja que la coberta inclinada canvia marcant el porxo d'accés.  El programa de l'habitatge té l'objectiu d'esgotar la superfície construïda, però al ser tanta, es proposa fer dos habitatges amb una doble circulació. Es generen dos nuclis (un a cada planta) amb accessos independents i una bateria d'habitacions. D'aquesta manera segons l'ús que pugui adquirir en un futur, l'edifici pot ser un o dos habitatges independents.



>>La pròxima conferència anirà a càrrec de Rebecca Mutell (artista i fotògrafa). La cita és el 19 de setembre a les 20.00h al C/Riereta #20 bis "Atelieretaguardia"

IMATGES 2a CONFERENCIA (unparelld'arquitectes)


A la 2a conferència del cicle PRIMERES PASSES, el despatx anfitrió va rebre la visita d'amics, col·legues de professió i coneguts. Un cop finalitzada la conferència es va convidar als assistents a prendre una orxata i un granissat de llimona.

Imatges de la 2a conferència a càrrec d'unparell d'arquitectes