7 de juliol de 2008

PRIMERES PASSES .01

05AM ARQUITECTURA
Joan Arnau i Carmen Múñoz, arquitectes

Joan Arnau (Solsona 1978)
Carmen Múñoz (La Bisbal d'Empordà 1978)
arquitectes per l'ETSAV (Sant Cugat del Vallès)

Col·laboren a despatxos d'arquitectura de Barcelona i després d'una estada a París de 2 anys constitueixen 05AM ARQUITECTURA a l'any 2005.
"l'arquitectura, una gran oportunitat per a les coincidències"

"Pensem que l'arquitectura és una gran oportunitat per a les coincidències entre els desitjos i necessitats del client, l'especificitat del lloc, els atributs de l'espai i la seva llum, la tecnologia constructiva disponible..."

>>Amb aquesta afirmació va començar la primera conferència del cicle "primeres passes" a càrrec de 05 AM Arquitectura. Durant la seva exposició van explicar els conceptes amb els que treballen a l'hora de concebre els seus projectes. Van resumir els seus inicis professionals fent una mirada cronològica dels seus primers encàrrecs.

>Van començar amb l'exposició del primer treball que els hi va permetre constituir el seu propi despatx, 68 HABITATGES I APARCAMENTS A MANRESA. Aquest projecte sorgeix d'un concurs a dos voltes. A la primera volta s'exigia un currículum mínim que com arquitectes novells no tenien. Per aquesta raó, van arribar a un acord per participar conjuntament amb un estudi d'arquitectura on el currículum era més important i a on ells havien col·laborat com a estudiants. Un cop superat el primer filtre van poder concursar a la segona volta. Aquesta opció els ha permès accedir a un concurs restringit i a l'hora de fer el projecte executiu els ha donat més confiança ja que comptaven amb un grup de més experiència que els recolzava.


>També, van presentar el projecte de reforma d'una CASA UNIFAMILIAR ENTRE MITGERES A CORÇÀ. Com molts dels primers projectes el promotor prové d'un entorn proper als arquitectes, amics, familiars... Aquest projecte és interessant per la seva manera d'abordar-lo. S'ha optat per modificar la secció tradicional de casa de planta baixa i dos plantes. S’esglaona la secció definint unes franges horitzontals que estan amb ressonància amb el paisatge, permetent obertures que ofereixen potenciar les visuals i l'aprofitament de la llum natural.>L'experiència en equipaments per promotors públics l'han adquirit amb el projecte del CENTRE D'ATENCIÓ PRIMÀRIA A SANT VICENÇ DE CASTELLET. La durada limitada per la seva execució ha estat per ells un repte però els ha permès adquirir experiència en la coordinació i organització entre els diferents col·laboradors. En aquest projecte cal destacar la relació tan acurada que han establert entre l'edifici i les preexistències del seu emplaçament (vegetació, antic dipòsit, vies del tren...)>El projecte més peculiar que van mostrar va ser una petita BOTIGA DE HAWAIANES AL CENTRE COMERCIAL MAREMAGNUM DE BARCELONA. En aquest cas, l'inici del projecte és a partir de la resolució de les diferents funcions de la botiga, l'exposició dels models, la venta àgil, i l'emmagatzematge. Resolen el problema a partir d'un objecte repetitiu que anomenen columna expositiva que permet resoldre les diferents funcions i dona la imatge de la botiga. A part es van haver de resoldre els problemes de terminis ajustats d'execució de projecte i realització de les obres.

>Per últim van tancar la seva exposició amb la REFORMA D'UNA CASA UNIFAMILIAR A CASSÀ DE LA SELVA on l'estratègia ha estat la conservació d'una idea clara durant tot el projecte que fa que l'estructura de la casa sigui invariable. La superposició de les dues plantes principals en U permet generar un pati en planta baixa i una terrassa en planta primera.

>Un diàleg posterior a la conferència va permetre aprofundir en altres aspectes dels encàrrecs vistos. Va resultar interessant les diferents modalitats de relació entre arquitecte-client que van anunciar. Cadascún amb els seus inconvenients i avantatges les relacions són claus a l'hora d'aconseguir un resultat final satisfactori.


>>La pròxima conferència anirà a càrrec d'un parell d'arquitectes (eduard callís i guillem moliner). La cita és el 25 de Juliol a les 20.00h al C/Comte Borrell #89 2 1B

RZA ARQUITECTES ESTRENA DESPATX
Aprofitant l'inici del cicle de conferències PRIMERES PASSES, el despatx anfitrió va rebre la visita d'amics i coneguts. Una petita trobada per compartir reaccions, confidències, opinions amb una copa de vi de la mà i una mica de música de fons.

Imatge de la conferència prèvia de 05AM ARQUITECTURA