23 de gener del 2009

PRIMERES PASSES .06

rza arquitectes

Aroa Àlvarez i Rubén Páez, arquitectes




Aroa Alvarez (Granollers 1978)
Arquitecte per l'ETSAV al 2002. Col·labora del 2000 al 2005 amb aldayjover arquitectos SL.
Professora d'Història del Disseny a BAU.

Rubén Páez (Barcelona 1977)
Arquitecte per l'ETSAV al 2002. Col·labora del 2000 al 2005 amb aldayjover arquitectos SL. Professor d'Història de l'Arquitectura a l'Escola d'Art i Disseny de Terrassa.


>El dia 9 de gener rza arquitectes va fer la seva conferència en el seu propi despatx. Superats els problemes tècnics inicials l'Aroa Alvarez i en Rubén Páez ens van fer una pinzellada d'alguns dels seus treballs.


>El primer que van explicar van ser els seus inicis professionals. Després de coincidir com a col·laboradors al mateix despatx i després de realitzar un concurs on van tenir un bon resultat decideixen formar rza arquitectes a Girona on realitzen treballs de tota mena: reformes, façanes, executius, obra nova....


>Concurs Bt3 per l'Stand del COAC a la fira Construmat 2003.



>Seqüència de projectes de rehabilitació de façanes.


>La conferència de totes maneres va tractar essencialment de dos projectes acabats de construir que tenen una especial rellevància en els plantejaments del despatx: la prefabricació.


>El primer projecte era un habitatge unifamiliar a Caldes de Malavella de petites dimensions i de promotor privat. La idea d'aquesta casa era crear un prototip d'habitatge unifamiliar aïllat on els costos fossin moderats i l'execució ràpida.



El projecte es planteja en base a la industrialització de l'estructura i de la resta d'elements constructius. Es realitza el seu esquelet i tancaments cecs amb formigó prefabricat i el seu interior amb materials industrialitzats. Amb aquesta idea es vol afrontar un dels objectius de l'arquitectura: simplificar l'elaboració i repetició d'elements que formen els sistemes constructius sense que això impliqui una rigidesa formal.


L'esquelet de la casa expressa la seva execució material, un sistema primari que conté tota l'essència de l'arquitectura: l'espai, l'ordre, la forma. El resultat és un habitatge de formes rotundes amb estructures arquitectòniques obertes i flexibles.


Tot el programa de l'habitatge es resol en planta baixa format per dos cubs de mides idèntiques que generen la zona de dia i la de nit. La zona de transició es fa a través d'un estudi obert directament al pati.

>En segon lloc ens van explicar el consultori mèdic local de la Pineda a Vila-seca. Un edifici de més dimensió i de promotor públic. Aquest també es resol en una sola planta i amb sistemes de construcció prefabricada. Tot l'edifici està modulat per tal de poder facilitar la prefabricació dels diferents elements que el composen.


La planta és compacta i perforada per un pati allargat que permet il·luminar totes les estances. El vestíbul és la peça central que dona accés a dos zones diferenciades com són l’àrea assistencial i l’àrea d'atenció continuada. Un sistema estructural flexible permet obtenir un mòdul estàtic (sales de consulta) i un de fluït (passadís) que al eixamplar-se genera les sales d'espera.

Les façanes reflexen el resultat del sistema estructural i de l’evolvent. Combinant l'alçada de col·locació de les plaques s'obtenen diferents posicions de la part vidriada emfatitzant les diferents formes d'il·luminar, ventilar i relacionar-se amb l'exterior del programa.

>Un cop explicats els dos projectes van fer una comparació sobre la seva execució explicant quins eren els beneficis de la prefabricació i com s'havien aplicat en cadascun dels projectes. Van comparar diferents punts d'aquesta construcció com per exemple les diferències que suposava el promotor o el tipus de constructor davant d'una obra pública o privada.

Ens van ensenyar com van executar els diferents elements estructurals en les dos obres i com aquesta prefabricació obligava a fer un projecte molt més precís i on a l'obra no s'havien de prendre tantes decisions. La prefabricació també obligava a una planificació molt acurada de l'obra i com segons el cas aquesta planificació s'havia seguit o en el cas de l'habitatge s'havia prolongat.


>A mode d'exemple ens van fer un ràpid recorregut per els últims concursos que havien realitzat on també havien introduït sistemes prefabricats.


>Per últim, ens van explicar altres activitats paral·leles que realitzen al despatx com és la publicació de la petita revista IZGONCE i l'organització de cicle de conferències primeres passes.

>>La pròxima conferència anirà a càrrec de david codinach (arquitecte i consultor d'estructures). La cita és el 06 de febrer a les 20.00h al C/Ciudad Real #14-16 local 4 de Barcelona